Kako izabrati vinske čaše?

Postoje brojni dizajni vinskih čaša za različite sorte vina. Daćemo vam nekoliko smernica koje će vam pomoći da izaberete adekvatne vinske čaše za ispijanje i degustaciju vina. Pravim izborom čaše uživaćete u boji, mirisu i aromi vina. Svaka vinska čaša ima stopu, dršku i telo. Stopa čaši daje stabilnost, drška pomaže da zadrži toplotu ruke dalje od vina. Telo čaše obično ima zapreminu od 0.4 do 0.7 litara.

Ako ste se pitali zašto su široke čaše najbolje za ispinjanje crnog vina evo odogovra: Što je šira čaša i otvor čaše to je vino izloženije vazduhu što omoguća
va vinuIznajmljivanje-casa (24) da ”diše”.  Najpopularnija je ”bordo časa” koja je idealna za vina punijeg ukusa kao što su Kabernet i Merlot. ”Burgundi čaša” veća je od bordo čaše, ima veće telo kako bi akumulirala arome delikatnijih crvenih vina kao što je Pinot Noir. Aroma vina u velikoj meri utiče na ukus vina, što je posebno bitno kada govorimo o crvenim vinima.
Iznajmljivanje-casa (52)

Čaše za belo vino su uže jer bela vina nemaju veliku potrebu za vazduhom. Uža i viša čaša čuva hladnoću i delikatni ukus belog vina.

Kod nas možete iznajmiti vinske čaše za vašu proslavu. Priuštite svojim gostima pravi užitak ispijanja vina!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s